Skip links

Biografie

Dr. J.C.T van der Lugt

Historie

Tijdens mijn opleiding tot orthopedisch chirurg kwam ik in aanraking met een Nederlandse luchtbrug voor orthopedische patiënten naar Alicante in Spanje. Dit project was gestart in 2001 vanuit het Rode Kruis Ziekenhuis (later opgegaan in het HagaZiekenhuis) vanwege lange wachtlijsten voor orthopedische operaties in Nederland. Opvallend vond ik de zeer hoge tevredenheid van patiënten over deze toch wel bijzondere oplossing. Hun gewrichtsprobleem werd verholpen tijdens een soort mini-vakantie.
Jaren later werkte ik zelf in het HagaZiekenhuis als gepromoveerd orthopedisch chirurg en medisch manager. Ook in die tijd werd de zorg in Nederland weer gebudgetteerd en liepen de wachtlijsten op.

Start Spanje

Door de Spaanse achtergrond van mijn vrouw was ik al regelmatig in Zuid-Spanje, in 2017 hebben we een eigen appartement in Marbella gekocht. Ik heb mij ook in 2018 laten registeren als specialist in Spanje. Iedere 2 maanden ben ik toen gestart met het verrichten van orthopedische consulten bij Hospital Ceram in Marbella. Daar ontmoette ik FlexClinics die een samenwerking zocht voor orthopedische zorg in Zuid-Spanje. Eind 2019 zijn we gestart met de eerste operaties, ook voor patiënten uit Nederland. Helaas dwong de Corona crisis ons om binnen Nederland te blijven. Gelukkig konden we patiënten opereren in Utrecht in een nieuw gebouwd operatiecomplex. Hier zijn we in september 2020 mee gestart en hebben daar, naast Nederlandse ook internationale patiënten geopereerd. In augustus 2021 hebben we onze operaties in Marbella weer hervat.

Huidige werkzaamheden

Naast deze activiteiten heb ik mijn volle praktijk in het HagaZiekenhuis en later ook in het Reinier Haga Orthopedisch Centrum met veel plezier gecontinueerd. Vanaf 2017 ben ik daar zelfs opleider van de nieuwe generatie orthopedisch chirurgen geworden. Ook ben ik mij verder gaan specialiseren in hersteloperaties van gefaalde heup- en knieprothesen. In 2020 zijn we in het Reinier Haga Orthopedisch Centrum zelfs gestart met robotchirurgie. Al met al een hele leuke en uitdagende werkomgeving, maar mijn Spaanse ambities bleven sluimerend aanwezig.

De keuze voor de emigratie

De beslissing om toch te emigreren hebben we als gezin genomen. Mijn vrouw is in opleiding tot beëdigd tolk-vertaler Nederlands-Spaans en Spaans-Nederlands, onze 3 kinderen zitten op de basisschool en kunnen zich nog relatief gemakkelijk aanpassen, en zowel FlexClinics als Hospital Ceram geloven in een orthopedische praktijk in Marbella. En nu ook Cenyt Hospital.

De ambitie

Ik hoop mijn jarenlange expertise op heup- en kniegebied, inclusief het plaatsen van >4000 prothesen, te kunnen inzetten in deze nieuwe praktijk. Ik hoop dat ik patiënten in Marbella kan overtuigen van de spiersparende, voorste benadering bij de plaatsing van een heupprothese, van de successen van primaire heup- en knieprothesen, van het succes van hersteloperaties en in de nabije toekomst van de operatierobot. Op termijn zullen waarschijnlijk ook andere Nederlandse orthopedisch chirurgen op regelmatige basis zorg gaan verlenen in Marbella.
Wel blijf ik nog 4 dagen per maand werken bij FlexClinics in Utrecht om contact te houden met Nederland en om de mogelijkheid van een luchtbrug open te houden.
Ik heb in ieder geval veel zin in dit mooie, nieuwe avontuur. Ik ontvang u graag op de polikliniek!

Hartelijke groet,

 

 

Joris van der Lugt
Orthopedisch chirurg

Joris van der Lugt